Hvad er en scoby?

En SCOBY er en vandmandslignende, gelé agtig svamp, som består af flere forskellige bakterier og gærceller i et tæt netværk af cellulose. Scobyen er med til at skabe kombuchaens kraft og smag. Scoby-svampen bruges i den 1. del af fermenteringen.

kombucha scoby svamp

Ingen kombucha – uden en scoby-svamp!

Ja, man kunne jo nemt forveksle navnet med den ellers søde gule hund fra tegnefilmene Scooby-Doo. Men det er altså en noget mere biokemisk fabrik, der er tale om her!
Jeg ved, hvad du tænker.. “Hvad er det dog?” eller “ad, hvor ser det ulækkert ud”. Og det kan jeg godt forstå, at man tænker. For svampen er en sjov størrelse. Eller måske mere en fantastisk størrelse. Den er nemlig med til, at hele kombucha-fabrikken kan køre rundt, som den skal. I starten synes mange, at svampen er lidt ulækker, men tro mig, med tiden kommer man til at holde af den – ikke mindst pga. dens fantastiske formeringsproces, der ligger bag.


Scobyen skal opbevares i et lukket glas med væske fra en tidligere brygning af kombucha. Her ligger den og har det dejligt rart.. Når man så skal brygge en omgang kombucha, så flytter man scoby-svampen i et nyt glas sammen med frisklavet, afkølet sukkersødet te + koldt vand. Her ligger den sammen med væsken i 7-14 dage og hygger sig gevaldigt. I glasset vil bakterier og gær gensidigt udnytte hinanden i processen og skabe den populære kombucha smag.

Scoby står for: symbiotic culture of bacteria and yeast.


Andre artikler der kunne interessere dig:

hvordan får jeg fat i en scoby køb

Læs også: » Hvordan får jeg fat i den scoby?
Den der scoby-svamp, hvor i alverden får man fat i den henne?
Bliv klogere på, hvor du køber scoby-svampen..

te-rørsukker-ingredienser-kombucha

Hvilke ingredienser skal jeg bruge?

Se hele listen over alle de ingredienser, du skal bruge til din kombucha brygning. Alt fra tetyper, sukker, vand og ‘starter-kultur’ og den uundværlige scoby-svamp.
» Læs om alle ingredienserne og kom godt i gang

One comment

  1. Pingback: Ingredienser

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *