Scoby hotel

Hvad er et scoby hotel?

Et scoby-hotel består af en stor tætlukket beholder, hvor at overskydende scobyer opbevares. Her ligger de og slapper af – lige indtil, at man starter endnu en kombucha-brygning.

Ja, det var så den korte version.. Jeg vil forsøge at uddybe mere nedenfor, og forklare det så nemt og forståeligt som muligt..

scoby-hotel-formering

Som vi ved fra det tidligere stadie i kombucha processen, så bliver 1 scoby til 2 ved hver brygning. Det betyder, at du pludseligt vil stå med et overskydende antal af scobyer (se billedet ovenfor). Men man kan jo ikke holde dem alle med selskab hele tiden, så hvad gør man ved dem..?
Tjo, man laver et såkaldt SCOBY-hotel!

Scoby hotellet består af en simpel glasbeholder. En stor og tætlukket beholder. Når man får et overskydende antal scoby ‘indtjekkes’ de på hotellet. Her kan scobyerne lægge sig lag på lag i lidt væske og nyde tilværelse noget så gevaldigt. De slapper af og holder nemlig pause fra at “bidrage” til brygningen..

Faktisk er de SÅ effektive, at når de er på arbejde og brygge kombucha, kommer de ofte tilbage til hotellet med en ekstra scoby. For netop som vi ved fra artiklen omkring scobyens formeringssevne, så vil mor-scobyen danne en datter-scoby under brygningen.

Rengøring og omgivelser på hotellet:

Scoby-hotellet skal selvfølgelig vedligeholdes lige – men ikke meget. Hver 6-7 uge tømmes ⅓ del af væsken på hotellet og erstattes med friskbrygget, sødet te.

Her er det vigtigt at alle Scoby i beholderen er dækket med væske, så de bevarer deres funktionalitet. Eller så kan man hurtigt få utilfredse gæster.

På hotellet har scoby-gæsterne det faktisk så godt, at de hurtigt kan vokse i størrelsen og blive endnu tykkere. Det betyder, at de kan gå fra at være under 1 cm. i tykkelse til pludselig at være 2-3 cm. (!) Det går jo ikke… Fordi så dominerer de, og fylder lidt for meget på hotellet. Og ovenikøbet, så kan der ikke komme ilt helt ned til bunden af glasset.

Hvad gør man så?  Man giver skam lige de store scobyer en make-over. Man kan rive de tykke scoby fra hinanden, så man har 2 scoby, eller man kan skære dem tyndere med en ren kniv. (Husk det er vigtigt, at alt udstyr er 100% rent, når du bruger det!) Så er de friske, nytrimmede og klar til at komme tilbage til de andre på hotellet igen.


mor-scoby-datter-formere

Læs også: » Læs alt om Mor-scoby og Datter-scoby
Måske har du allerede oplevet at din ene scoby er blevet til to. Og hvordan er det så sket? Læs om scoby-svampens fascinerende evne til at formere sig.

hvordan får jeg fat i en scoby køb

Læs også: » Hvordan får jeg fat i den scoby?
Den der scoby-svamp, hvor i alverden får man fat i den henne?
Bliv klogere på, hvor du køber scoby-svampen..

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *